Топ 10 корисних фруктів

Корисність фруктів - вже прописна істина, аксіома, яка не потребує доказів. Фрукти допомагають нам стати сильніше, здоровіше, красивіше. Вони здатні зміцнити імунну систему, перепинити шлях багатьох захворювань. Спробуємо пробігтися по списку фруктів і подивитися, за рахунок чого ж всі ці чудодійні справи відбуваються.
1. Яблука
Звичні для нашої місцевості фрукти, на щастя, знайти їх можна в будь-якому супермаркеті, продуктовому магазині, на місцевому ринку, а то і просто у власному саду.
Яблука багаті пектином і клітковиною, що нормалізує роботу травної системи: ці речовини допомагають пов'язувати шлаки і токсини, покращувати апетит, стимулюють вироблення шлункового соку, допомагають при запорах і т.п. Яблука - джерело вітамінів А, Е, С, вітамінів групи В, а також міді, калію, марганцю і заліза. Рослинні антибіотики-фітонциди, що входять до складу яблук, підвищують імунітет організму і зміцнюють його захисні властивості. Крім того, яблука вбивають збудників дизентерії, золотистого стафілокока, протея, вірусів грипу А.
2. Авокадо
Цей південний фрукт ще не дуже освоєний нашими співвітчизниками, хоча він має цілу низку корисних властивостей. Авокадо містить унікальну речовину глютатіон, який блокує 40 різних канцерогенів, розвантажуючи печінку. Також він нормалізує рівень холестерину в крові, покращує травлення, збагачує тканини киснем.
3. Банан
Найбільш цінні властивості банана - знижує тиск і запобігає серцево-судинним захворюванням. Також банан нормалізує роботу шлунка, знижує кислотність, усуває печію, підвищує настрій. Всі знають, що банани дуже ситні, а тому їх можна використовувати для легкого сніданку і перекусу.
4. Грейпфрут
Цей цитрусовий покращує травлення. Сприяє кращому засвоєнню їжі. Грейпфрут прискорює обмінні процеси. Помічено, що при регулярному вживанні грейпфрута можна схуднути на 5-7 кг на місяць.
5. Абрикос
Абрикоси - справжнє джерело вітамінів і мінералів. У холодну пору року свіжі абрикоси можна замінити курагою. До складу цих фруктів входить бета-каротин, необхідний для підтримки молодості шкіри і корисний для зору. Курага багата залізом і магнієм - джерелами енергії для організму, які благотворно впливають і на нервову систему.
6. Манго
Цей екзотичний фрукт, так само, як і авокадо, ще не так часто з'являється в нашому меню, хоча в магазинах його вже можна легко знайти. І це дуже позитивний момент, так як манго містить безліч корисних речовин. Так, в одному плоді манго міститься добова норма вітаміну С. Крім того, медики довели, що манго запобігає артриту, загоює рани і зміцнює імунітет.
7. Ківі
Ще одна вітамінна бомба. Ківі сприяє очищенню кишечника і має легку проносну дію, тому вельми корисний при запорах. Особливо корисний ківі при зниженні ваги - він зміцнює імунітет в період схуднення і очищає організм від токсинів.
8. Лимон
Неможливо уявити собі список найкорисніших фруктів без лимона. Це фрукт номер один при застудах і зміцненні імунітету. Також лимон відомий як відмінний жироспалювач, який ще й знижує апетит.
9. Папайя
Ще один екзотичний фрукт, знайти який не так просто на полицях магазинів. Деякі дієтологи кажуть, що його можна замінити на апельсин, але в одному папайї міститься в 15 разів більше вітаміну С і бета-каротину, ніж в апельсині. Папайя знижує ризик розвитку поліартриту і сприяє зниженню рівня холестерину в організмі.
10. Виноград
Ця винна ягода відома своїми омолоджуючими властивостями. Виноград містить двадцять відомих антиоксидантів, які діють в комплексі і відображають атаки вільних радикалів. Антиоксиданти містяться в шкірці і насінні, і чим яскравіше шкірочка, тим більше антиоксидантів. Тобто, можна сказати, що сік темного винограду більш потужний, ніж світлого. Виноград перешкоджає тромбоутворенню, позбавляє від «поганого» холестерину, розслаблює кровоносні судини.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Топ 10 найкорисніших овочів

Топ 10 продуктів з найвищим вмістом білка